#Post Title #Post Title #Post Title

Web 1.0 , Web 2.0 , Web 3.0 nedir , aralarındaki farklılıklar

WEB 1.0

            Web 1.0 da kullanıcılar sadece okuyucuydu ve sadece bilgiyi alabilen konumdaydı. Çünkü bu kadarına izin verilen bir kullanıcı topluluğu vardı, tüm kontroller web sitesinin elindeydi. Web var olan bilgileri elde etmek, çoğunlukla onlara çeşitli web sunucuları tarafından sağlanan içeriği okumak, program ve dosya indirmek için kullanmaktaydılar.

[ Read More ]

E-Ticaret Nedir? Faydaları Nelerdir?


E-Ticaret: İnternet ortamında insanların belirli sistemler üzerinde gerçek ve ya sanalürünleri para karşılığında satın alması işlemidir. Kısaca tanımayalacak olursak e-ticarete, ticaretin elektronik versiyonu diyebiliriz.
Bu tanımın dünyaca kabul görmüş kurumlar tarafından daha resmi şekilde olanı ise şöyledir;
OECD (İktisadi İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı)
Sayısallaştırılmış yazılı metin, ses ve görüntünün işlenmesi ve iletilmesine dayanan kişileri ve kurumları ilgilendiren tüm ticari işlemlerdir.
OECD, e-ticaret sürecini ise şu şekilde tanımlamıştır;
  • Ticaret öncesi firmaların elektronik ortamda bilgilenmesi ve araştırma yürütmesi,
  • Firmaların elektronik ortamda buluşması,
  • Ödeme sürecinin yerine getirilmesi,
  • Taahhüdün yerine getirilmesi, mal veya hizmetin müşteriye teslimi, Satış sonrasıbakımdestek, vb. hizmetlerin temin edilmesi.
[ Read More ]



Arama Motoru Nedir?
   Arama motoru (search engine), dünyadaki hemen hemen tüm web sitelerinin listelendiği, kategorilere ayrılmış, aradığımız bilgileri en kısa yoldan ve hızlı bir şekilde ulaşmamızı sağlayan web siteleridir.
[ Read More ]

İnternet ve Web arasındaki fark (Difference between web and Internet)


Zaman zaman “internet” ile “web” terimlerinin birbirine karıştırıldığını görüyorum. Bilinçsizce her iki terim de birbirinin yerine kullanılıyor. Doğrusu şu. Internet bir teknolojik iletişim altyapısıdır. Web, yani World Wide Web, internet altyapısı üzerinde çalışan bir sistemdir.
Internet birbirine kablolarla bağlı bilgisayarların oluşturduğu ağların ağıdır. Web bu ağ üzerinde biribirine bağlanabilen sayfalar ağıdır. Web’de birim eleman bir HTML dosyasıdır, internet’de birim eleman bir bilgisayardır.

Web tarayıcılar HTML protokolünde yayınlanan metinleri okur ve görsel hale getirir (televizyonun sinyalleri görüntüye çevirmesi gibi). HTML dosyaları internet üzerinden TCP/IP paketleri içinde bir bilgisayardan diğerine taşınır.
Internet üzerinde HTML’den başka protokoller de çalışır. Bu başka protokoller ile çalışan sistemlere Web denilmez. Onların kendi adları vardır, mesela ses transferi için Voice over Internet Protocol (VoIP), chat için Jabber (XMPP), dosya paylaşımı için BitTorrent gibi. Mesela Skype bir web uygulaması değil VoIP uygulamasıdır, Instant Messenger’niz bir web uygulaması değil bir Jabber uygulamasıdır, dosya paylaşım programınız bir BitTorrent uygulamasıdır.
Bir çok kişiye web ile internet arasındaki fark bariz gelebilir ancak bu dünyalarda üretmeyip tüketenler için faydalı olacağını düşünüyorum. Web ve internet terimlerini birbirinin yerine kullanmamak bir fikir kurarken çok daha yalın iletişim sağlayacaktır.
Yazının kaynağ için buraya tıklayınız.
[ Read More ]

Cracking


1. BİR WINDOWS PROGRAMININ ŞİFRESİNİN KIRILMASI
Windows altında çalışan bir çok program, password korumalıdır. Çoğunlukla, programı register etmek için sizden bir user name ve password ister fakat program satın alınmamışsa ya da doğru password bilinmiyorsa, girilen bilgiler, “invalid registeration number” gibi ya da benzer hata mesajlarıyla geri döner. Bu tür programlar, kırılımı en kolay olan programlardır. Burada, Windows programlarının kırılımı örnek bir program üzerinde, aşamalar halinde gösterilmiştir:
[ Read More ]